Transport żywności
Spedycja to skomplikowany i bardzo skodyfikowany proces. Tym bardziej, gdy mówimy o transporcie żywności – tutaj czas, warunki przewozu i przepisy prawne są jeszcze bardziej istotne niż w przypadku innych towarów.
Z drugiej strony, to właśnie transport żywności stanowi większą część transportu drogowego w Polsce. Bardzo popularny jest w tym transport do Niemiec – trafia tam ponad 20% produktów żywnościowych eksportowanych z naszego kraju. Za zachodnią granicę wywozimy przede wszystkim soki zagęszczone, drób i wyrobie cukiernicze oraz przetwory mleczne. Zawiłe przepisy, które określają poziom wilgotności i temperaturę transportu – różną oczywiście w przypadku różnych produktów, zachęcają wiele firm do szukania zewnętrznych przedsiębiorstw, które wezmą na siebie odpowiedzialność za przewóz żywności.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie InfoMoto.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Nic dziwnego więc, że coraz bardziej potrzebne są dobre spedycje transportowe. Istnieje wiele zalet związanych z wyborem firmy spedycyjnej – przede wszystkim to na przewoźniku ciąży odpowiedzialność za kondycję przewożonej żywności; jest to uregulowane odpowiednimi przepisami. Poza tym, firmy spedycyjne z reguły oferują także dodatkowe usługi poza przewozem, takie jak magazynowanie, rozładunek i załadunek. Jeżeli obsługują także inne firmy, mogą tworzyć całe łańcuchy dostaw, co jest korzystne dla wszystkich zainteresowanych. Bez konieczności martwienia się o transport, producent żywności zyskuje ponadto wiele dodatkowego czasu.
Transport drogowy numer jeden
Żywność należy transportować szybko, zanim się zepsuje. Jednak mimo tego, że transport lotniczy jest najszybszy, to właśnie transport drogowy jest najchętniej wykorzystywany przy przewozie jedzenia. Jest tańszy, bardziej elastyczny i wymaga mniej planowania. Naczepy ciężarowe typu firana, jak te wykorzystywane przez spedytora Zmuda Trans, umożliwiają na przykład szybki dostęp do różnych ładunków bez konieczności rozładowywania całej naczepy. To ważne, gdy część przewożonych towarów ma krótszy termin przydatności do spożycia niż pozostałe.
Doświadczona firma spedycyjna zna polskie niemieckie i unijne przepisy związane z transportem żywności, wie, jak przewozić poszczególne towary i dysponuje licznymi kontaktami, by zoptymalizować cały transport.
Nadesłał:
infomoto
|